حسین پنداروند در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در مورد قیمت واقعی طلا و سکه گفت: براساس قیمت جهانی هر اونس طلا در روز شنبه که 1667 دلار بوده است، قیمت جهانی هر مثقال طلای خام 313 هزار و 500 تومان است، در حالی که این نرخ در کشور 335 هزار تومان است که این تفاوت قیمت کاذب در اصل طلا وجود دارد.
دبیر و عضو هیئت مدیره انجمن صنعت طلا، جواهر و نقره استان تهران یادآور شد: قیمت واقعی سکه تمام بهار آزادی باید 754 هزار و 700 تومان باشد، در حالی که بیش از 140 هزار تومان در هر قطعه سکه حباب وجود دارد.
وی یادآور شد: بین قیمت واقعی هر مثقال طلا و قیمت بازار آن 21 هزار و 500 تومان تفاوت قیمت وجود دارد و در قیمت سکه نیز این حباب به چشم میخورد.
پنداروند تاکید کرد: قیمت دلار در بازار به ۳ نرخ وجود دارد، یکی قیمت رسمی در بانک یعنی 1150 تومان، یکی قیمتی که توسط اتحادیه صرافان اعلام شده یعنی 1400 تومان که صرافیها به هیچ عنوان آن را اجرا نمیکنند و سوم قیمت بازار آزاد دلار که بیش از 1900 تومان است.
محدودیت ورود به بازار دلار عامل افزایش قیمت لحظهای سکه
پنداروند تاکید کرد: قیمت ۱۴۰۰ تومان اعلام شده صرافیها بر روی تابلوی مغازهها وجود دارد، ولی کسی دلار به این قیمت نمیدهد و اگر کسی بخواهد دلار اندوخته کند، چون نمیتواند به صورت رسمی تهیه کند، سراغ سکه میرود و یکی از عوامل افزایش لحظهای قیمت سکه محدودیت ورود به بازار دلار است. چون خرید و فروش دلار بدون فاکتور قاچاق اعلام شده است.
پنداروند که به گفته خود 45 سال در صنعت طلا و جواهر فعالیت میکند، گفت: مردم مسلمان ما باید توجه داشته باشند، در مجموعه بازار سکه و طلا این گونه نیست که همه سود ببرند، بلکه اگر عدهای به قصد سودجویی وارد این بازار شدهاند، وقتی شب هنگام سودی به جیب میزنند، بدانند که از جیب عدهای دیگر که دچار زیان شدهاند، برداشتهاند و مردم چنین پولهایی را وارد زندگی خود نکنند.
دبیر اتحادیه صنعت طلا و جواهر ایران افزود: قاچاق اعلام شدن معامله دلار از سوی بانک مرکزی یکی از دلایل هجوم تقاضا به بازار سکه بوده و در واقع خود دولت به التهاب بازار سکه دامن زده است.
وی تاکید کرد: اگر مردم سکه را برای مصرف خریداری کنند، هیچ مشکلی ایجاد نمیشود، اما وقتی تفاوت قیمت جهانی طلا و قیمت داخلی وجود دارد، این امر هم به قاچاق طلا به کشور منجر میشود و هم باعث هجوم سوداگران و سفتهبازار به بازار سکه و طلا میشود.
نتیجه تفاوت قیمت جهانی و داخلی طلا عامل قاچاق
پنداروند افزود: هرگاه تفاوت قیمت داخلی و جهانی طلا وجود داشته باشد قاچاق میشود. موقعی که در داخل کشور گران و در خارج ارزان است، طلا از کشور بیرون میرود و برعکس زمانی که در خارج ارزان و در داخل گران است، به داخل کشور قاچاق میشود.
دبیر انجمن صنعت طلا، جواهر و نقره استان تهران با تاکید بر اینکه حباب به روشنی در قیمت سکه وجود دارد، گفت: قیمت واقعی سکه با احتساب حق ضرب و قیمت جهانی اونس طلا و قیمت واقعی دلار باید 754 هزار و 700 تومان باشد، در حالی که قیمت سکه به بیش از 900 هزار تومان رسیده است.
تقاضای بازار سکه واقعی نیست
پنداروند در پاسخ به این پرسش که چه اتفاقی افتاده که تقاضای بازار سکه به شدت افزایش پیدا کرده و مردم خواهان خرید سکه شدهاند، گفت: اصلا این تقاضا واقعی نیست، البته به صورت سنتی در دو ماه محرم و صفر تقاضای بازار طلا به دلیل اینکه مراسم عروسی و هدیه دادن وجود ندارد، کم میشود، اما بازار سکه همیشه تقاضای محدودی داشته و افزایش افسار گسیخته تقاضا برای خرید سکه اصلا منطقی نیست و نمیتوان گفت، هجوم مردم به بازار سکه برای خرید، ناشی از تقاضای واقعی و یا پایان ماه صفر است، بلکه علت اصلی آن سفتهبازی و سوداگری و طلب سود آنی از خرید سکه است.
حضور زنان سکه فروش در بازار
پنداروند افزود: تقاضای کنونی بازار به هیچ وجه معقول نیست و حتی در بازار تهران برخی از خانمها را دیدهام که سکه میفروشند و یا بعضی از کارمندان بعد از ساعات اداری به بازار خرید سکه مراجعه میکنند.
در بازار سکه یکی سود و یکی زیان میکند
وی افزود: در این بازار مکاره سکه یکی بازنده و یکی برنده است یعنی یک جیب خالی میشود و به جیب دیگری میرود این طور نیست که همه پولدار شوند.
عدم تنظیم یازار سکه و ارز نقطه ضعف دولت است
پنداروند در مورد این که برخی میگویند افزایش قیمت سکه به خاطر تامین کسری بودجه از سوی دولت است، تاکید کرد: برخی از سرمایهداران در بازار به خاطر اینکه برای کارشان توجیه ایجاد کنند، شایعاتی درست میکنند که دولت برای کسری بودجه قیمت سکه را افزایش میدهد، اگر هم این کار دولت باشد، معمولا تداوم ندارد، چون این یک نقطه ضعف برای دولت به شمار میرود که نتوانسته بازار سکه و ارز را تنظیم کند و این برای دولتها خوشایند نیست.
عضو هیئت مدیره انجمن صنعت طلا، جواهر و نقره استان تهران یادآور شد: البته تجربه نشان میدهد، ممکن است در یک مقطعی شیطنتهایی بشود، اما شایعات کنونی بازار سکه فقط برای راه فرار افراد سودجو است که سرمایهداران دولت را در نابسامانی بازار سکه دخیل میدانند.
پنداروند در پاسخ به این پرسش که در شرایط سوداگری در بازار سکه و ارز آیا کسانی که در صنعت و تولید فعالیت دارند، انگیزه خود را از دست نمیدهند، چون عدهای دیگر بدون زحمت سودهای بادآورده میبرند، گفت: هم اکنون در حالت برزخ و بلاتکلیفی تحریمها قرار داریم و خود تولیدکننده و فروشنده و حتی خریدار مصنوعات طلا نمیدانند، تکلیف چیست.
حضور دلالها و قماربازها در بازار سکه
وی یادآور شد: آنهایی که در بازار سکه و دلار هستند، دلال و قمارباز هستند که در آشفتهبازار سکه و طلا سود میبرند، در حالی که عدهای در همان بازار ضرر میکنند و صنعت ساخت طلا در حالت برزخ قرار دارد.
پنداروند یادآور شد: متاسفانه بسیاری از مردم و حتی برخی از همکاران ما در بازار سکه گول شرایط آشفتهبازار را میخورند و فکر میکنند، افزایش لحظهای قیمت سکه به نفع آنهاست، در حالی که باید هر کالایی ثبات داشته باشد تا بتوان روی آن برنامهریزی کرد.
وی تاکید کرد: سکه فروشها با هم در ارتباط هستند و وقتی یک مشتری تقاضای کلان برای خرید سکه ارائه میکند، بلافاصله به همدیگر خبر میدهند و همین امر باعث افزایش مصنوعی تقاضا برای خرید و افزایش قیمت سکه میشود.
عضو هیئت مدیره انجمن صنعت طلا، جواهر و نقره استان تهران تاکید کرد: شاید همین کسانی که تقاضای سکه میکنند، دوباره به عنوان فروشنده وارد بازار شده و به مغازهدار بفروشند که در این وسط فقط آنها سود کردند و مغازهدار به واقع ضرر دیده است.
پیش فروش و تعیین قیمت سکه از سوی بانک مرکزی عامل افزایش نرخ
پنداروند در مورد مصوبه شورای پول و اعتبار برای افزایش سود سپردههای بانکی و اعلام نشدن این مصوبه از سوی دولت گفت: به نظر من همان موقع که بانک مرکزی اعلام کرد، پیشفروش سکه انجام میشود و قیمت ۵۴۶ هزار تومان روی سکه گذاشت، یعنی اینکه قیمت سکه از این رقم هرگز پایینتر نمیآید و این علامتی بود که باید قیمت از این رقم بالاتر رود و این انتقاد به عملکرد بانک مرکزی وارد است که سرمنشاء افزایش قیمت سکه شده است.
پنداروند یادآور شد: البته مصوبه شورای پول و اعتبار اگر اعلام میشد، اثر روانی در بازار میگذاشت و برخی از پولهای سرگردان به بانکها سرازیر میشد، اما به خاطر شرایط تحریم قیمت دلار در حال افزایش است و به تبع آن قیمت سکه نیز افزایش مییابد.
نقدینه سرگردان دست مردم عامل افزایش قیمت
عضو هیئت مدیره انجمن صنعت طلا، جواهر و نقره استان تهران با بیان اینکه بیش از 340 هزار میلیارد تومان نقدینگی سرگردان در دست مردم وجود دارد، گفت: عمده این پولها دست آدمهای خاص است و این پولها وارد هر بازار که شود، باعث عدم تعادل و افزایش قیمت میشود و چون این پول نمیتواند وارد بازار دلار شود، به سراغ سکه میآید.
وی تاکید کرد: گرچه سوداگر به نرخ سود بانکی توجه نمیکند، اما اگر نرخ سود بانکی افزایش پیدا کند، عدهای از مردم پولهای خود را در بانک سپردهگذاری میکنند.
پنداروند گفت: اگر یک طلافروش 10 کیلوگرم طلا به عنوان سرمایه کار در اختیار داشته باشد، در شرایط کنونی با فروش سکه و طلا مجبور میشود، پول بیشتری برای جایگزینی این مقدار طلا هزینه کند، در نتیجه باعث افزایش دوباره قیمت میشود.
وی در مورد اثر روانی بازار و تقاضای سوداگری برای خرید سکه گفت: یک روزی هر مثقال طلا 40 تومان خرید و فروش میشد و امروز هر مثقال به بیش از 335 هزار تومان رسیده است و نباید قیمت طلا بر اثر سوداگری افزایش شدید داشته باشد.
دولت مراقب ورود پولهای سرگردان به بازار کالاهای اساسی باشد
دبیر انجمن صنعت طلا و جواهر ایران در پاسخ به این پرسش که اگر پولهای سرگردان جامعه بعد از بازار سکه و طلا سراغ زمین و مسکن و یا کالاهای اساسی مانند قند و شکر و روغن برود، چه خواهد شد، گفت: چون زمین و مسکن به راحتی جابهجا نمیشوند، اما در بازار سکه پول به راحتی جابهجا میشود، بعید میدانم چنین حالتی در بازار زمین و مسکن پیدا شود، چون در آنجا خواب سرمایه زیاد است، اما دولت باید مراقبت کند پولهای سرگردان سراغ بازار کالاهای اساسی نرود.
افزایش قیمت دلار باعث کاهش سرمایه طلا ساز است
پنداروند افزود: تولیدکننده مصنوعات طلا که طلا با دلار 1280 تومان وارد کرده، اگر بخواهد طلای سرمایهاش را جایگزین کند، نمیتواند و مرتب اصل سرمایه او کاهش پیدا میکند، در حالی که باید سرمایه اصلی کار طلاساز حفظ شود.
وی یادآور شد: حباب سکه باید از بین برود و به نظر من پیشفروش سکه توسط بانک مرکزی و تعیین قیمت، باعث این حباب شده است.
بهترین راه حراج سکه در بانک کارگشایی
پنداروند تاکید کرد: بهترین راه حراج سکه و طلا از طریق بانک کارگشایی و تعیین قیمت توسط مکانیزم بازار است.